Händelser

 

 

Så går det till när man gör must

 

Man börjar med att kontakta oss antingen via telefon eller email, så kan vi komma överens om passande tid och datum. Sedan plockar man eller tar med sej sina äpplen i lämpliga lådor eller kassar. Att tänka på är att om det regnar så funkar papperskassar/kartonger dåligt. Musteriet har en minimi mängd om ca 40-50 kg pga begränsningar i pasteuriseringen,men om man vill dela must med någon annan så hittar vi lösningar på det. Man kan med fördel blanda äppelsorter då det ger en fylligare smakbild...

 


När man kommit till musteriet: så tar jag eller någon av mina medarbetare emot äpplena och märker med namn och telefon nummer,boxstorlek mm. Har man långt att åka så kan man boka så att man stannar medans vi mustar äpplena. 


Processen börjar med sortering

 

Äpplena lyfts upp på sorteringsbordet för hand. därefter så sorteras dåliga äpplen bort. Tänk därför på att inte använda jättestora baljor eller kärl då dom måste lyftas manuellt. Gärna inte tyngre än 25-30 kg

 


 

Fortsätter sedan med sköljning och tvättning,för att sedan krossas


Med den nya krossen som gör allt detta i ett moment spar vi många lyft





Så går det till

Nu kommer vi till det roliga. Själva pressningen


Vi använder oss av så kallade hydropresser som drivs av vatten och arbetar effektivt och miljövänligt. Dom ger ren och klar must utan att tappa någon smak.

Vi återanvänder nästan allt vatten från pressningen som lagras i ibc tankar och pumpas med extern pump.





Hydropressen

Pastöriseringen


Ett mycket viktigt moment för att musten ska få sin långa hållbarhet.

Musten hettas upp till en temperatur över 70 grader celcius för att döda bakterier.




För att slutligen efter lite avsvalnande förpackas i sina kartonger

Upptappning på bag in box


Bag in boxarna tappas direkt ur pastöriserigsmaskinen med het must och vägs till rätt mängd